aliens

Author Topic: [Bug] Problem with transparency in latest night build  (Read 3181 times)

Offline bladum

  • Colonel
  • ****
  • Posts: 213
  • Bladum
    • View Profile
    • Email
[Bug] Problem with transparency in latest night build
« on: December 27, 2014, 04:09:20 pm »
Using https://falkooxc2.pythonanywhere.com/spritepalette with latest night build

All png seems to be ok they are converted by Falko tool but when loaded inside game they overlap each other. Transparency is ok but one item covers others regardless of item width / height. Please help.

Windows 7, png files created by Falko site, GIMP used with export option that does not change palette data.

Tom


Offline Warboy1982

  • Administrator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 2337
  • Developer
    • View Profile
    • Email
Re: [Bug] Problem with transparency in latest night build
« Reply #1 on: December 27, 2014, 04:23:23 pm »
try gif

Offline bladum

  • Colonel
  • ****
  • Posts: 213
  • Bladum
    • View Profile
    • Email
Re: [Bug] Problem with transparency in latest night build
« Reply #2 on: December 27, 2014, 04:26:44 pm »
same effect

btw: when inventory screen is first displayed all is ok, then i pick up item, move it to another inventory slot, then move it back to original one. At this moment graphics are wrong. So i think this is rather code bug then graphics issue.
« Last Edit: December 27, 2014, 04:47:21 pm by bladum »

Offline Warboy1982

  • Administrator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 2337
  • Developer
    • View Profile
    • Email
Re: [Bug] Problem with transparency in latest night build
« Reply #3 on: December 27, 2014, 06:10:07 pm »
it's displayed "properly" at first because of sprite order. if it covers the grid with black, it's non-transparent, and not being displayed correctly.

it works fine for me after opening it in photoshop and applying the battlescape palette as found elsewhere on the forum.

solution: don't use gimp.

also: bug reports don't belong on the forums.
https://openxcom.org/forum/index.php/topic,1237.0.html
« Last Edit: December 27, 2014, 06:16:22 pm by Warboy1982 »

Offline bladum

  • Colonel
  • ****
  • Posts: 213
  • Bladum
    • View Profile
    • Email
Re: [Bug] Problem with transparency in latest night build
« Reply #4 on: December 27, 2014, 06:24:03 pm »
thanks for explanation, but actually i did not use GIMP in this particular scenario just convert files using Falko site. I tried 2 scenarios: set battles cape and fix battles cape palette. Both gives same effect in OXC.

Offline Warboy1982

  • Administrator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 2337
  • Developer
    • View Profile
    • Email
Re: [Bug] Problem with transparency in latest night build
« Reply #5 on: December 27, 2014, 06:26:19 pm »
then the problem is likely on his end. as i said, after converting them to a format that i know works (png has portability issues), with a palette that i know works, using a program that i know works, i have no problems.

see for yourself.

edit: whoops, i uploaded the wrong file earlier.
« Last Edit: December 27, 2014, 07:31:20 pm by Warboy1982 »

Offline bladum

  • Colonel
  • ****
  • Posts: 213
  • Bladum
    • View Profile
    • Email
Re: [Bug] Problem with transparency in latest night build
« Reply #6 on: December 27, 2014, 06:36:42 pm »
is it possible that single wrong image loaded will corrupt other images too ?

I loaded your png and gif file and still have same issue as before :(

it can duplicated using fresh night build install. I will create a bug report for this.

I just added your gif file and add single BIGOBS and assign it to Rifle Clip
Code: [Select]
extraSprites:
  - type: BIGOBS.PCK
    files:     
      100: Resources/Shotgun.gif
« Last Edit: December 27, 2014, 07:05:20 pm by bladum »

Offline bladum

  • Colonel
  • ****
  • Posts: 213
  • Bladum
    • View Profile
    • Email
Re: [Bug] Problem with transparency in latest night build
« Reply #7 on: December 27, 2014, 07:39:59 pm »
@Warboy1982

I checked again new file you have uploaded and this one works fine.

@Falko

I convert this using Falko tool and with this setting it does not work.

- name: set-palette(ufo-battlescape)
  op: transform
  pal: ufo-battlescape
  maketrans: false

And with this setting it works fine

- name: set-palette(ufo-battlescape)
  op: transform
  pal: ufo-battlescape
  maketrans: true