aliens

Author Topic: macos catalina build - Only sound and grey window  (Read 548 times)

Offline someuser

  • Squaddie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
macos catalina build - Only sound and grey window
« on: March 02, 2020, 03:11:39 pm »
Hi,

i've compiled the latest git clone on macos catalina with make and only get a grey window after starting the application. the sound works fine, but I can't see anything. Any hints what to do?

[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   OpenXcom Version: 1.0.47700c398
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Platform: OSX
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Data folder is:
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Data search is:
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   - /Users/someuser/Library/Application Support/OpenXcom/
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   - /Users/Shared/OpenXcom/
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   - ./
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   User folder is: /Users/someuser/Library/Application Support/OpenXcom/
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Config folder is: /Users/someuser/Library/Application Support/OpenXcom/
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Options loaded successfully.
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   SDL initialized successfully.
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   SDL_mixer initialized successfully.
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   requested file not found: openxcom.png
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Detected locale: nl_NL.UTF-8
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Attempting to set display to 640x400x8...
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Display set to 640x400x8.
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Loading data...
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Scanning standard mods in 'standard'...
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Scanning user mods in '/Users/someuser/Library/Application Support/OpenXcom/mods'...
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Mapping resource files...
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Resources files mapped successfully.
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Active mods:
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   - xcom1 v1.0
[02-03-2020_13-46-01]   [INFO]   Loading rulesets...
[02-03-2020_13-46-02]   [INFO]   Loading fonts... Font.dat
[02-03-2020_13-46-03]   [INFO]   Data loaded successfully.
[02-03-2020_13-46-03]   [INFO]   Loading language...
[02-03-2020_13-46-03]   [INFO]   Language loaded successfully.
[02-03-2020_13-46-03]   [INFO]   OpenXcom started successfully!
[02-03-2020_13-46-03]   [INFO]   Playing flx, 320x200, 890 frames
[02-03-2020_13-46-03]   [INFO]   Using software scaling routine. For best results, try an OpenGL filter.
[02-03-2020_13-46-08]   [INFO]   SDL_mixer initialized successfully.

Offline Meridian

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 6272
  • Aaand we're back!
    • View Profile
    • My Wiki
Re: macos catalina build - Only sound and grey window
« Reply #1 on: March 02, 2020, 04:13:35 pm »
i've compiled the latest git clone on macos catalina with make and only get a grey window after starting the application. the sound works fine, but I can't see anything. Any hints what to do?

You need to use SDK 10.13 or older.

SDK 10.14 or newer has issues with SDL and/or OpenGL compatibility.
« Last Edit: March 02, 2020, 06:07:50 pm by Meridian »

Offline memmaker

  • Captain
  • ***
  • Posts: 95
    • View Profile
Re: macos catalina build - Only sound and grey window
« Reply #2 on: March 02, 2020, 05:56:22 pm »
Seems to be SDL, had the same issue today. Setting the following options in the the options.cfg made OXC startup as expected:
Code: [Select]
  useOpenGL: true
  useOpenGLShader: Shaders/raw.opengl.shader
  useOpenGLSmoothing: true
  useScaleFilter: false
  useXBRZFilter: false
  vSyncForOpenGL: true
While it wasn't using OpenGL before but the SDL Software renderer, afaik?

Offline someuser

  • Squaddie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: macos catalina build - Only sound and grey window
« Reply #3 on: March 02, 2020, 06:22:33 pm »
You need to use SDK 10.13 or older.

Using DMACOS_SDLMAIN_M_PATH, DCMAKE_OSX_SYSROOT & DCMAKE_OSX_DEPLOYMENT_TARGET and building with 10.13 fixed the Issue! Thanks!
« Last Edit: March 02, 2020, 06:45:10 pm by someuser »

Offline someuser

  • Squaddie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: macos catalina build - Only sound and grey window
« Reply #4 on: March 02, 2020, 06:34:26 pm »
Seems to be SDL, had the same issue today. Setting the following options in the the options.cfg made OXC startup as expected:
Code: [Select]
  useOpenGL: true
  useOpenGLShader: Shaders/raw.opengl.shader
  useOpenGLSmoothing: true
  useScaleFilter: false
  useXBRZFilter: false
  vSyncForOpenGL: true
While it wasn't using OpenGL before but the SDL Software renderer, afaik?

Works with the SDK10.15 build. Thanks for the hint!