aliens

Author Topic: regions within regions?  (Read 8137 times)

Offline HelmetHair

  • Colonel
  • ****
  • Posts: 360
  • He who laughs last thinks fastest.
    • View Profile
regions within regions?
« on: September 12, 2016, 04:51:06 am »
on the geoscape can you define a region with a region?

and if so what are the limitations?

Offline Meridian

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 8709
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #1 on: September 12, 2016, 10:08:33 am »
Not exactly sure what you mean.
Why would you need that?

You can define a region within a region... but the game silently assumes (on several places in the code) there is only one region at a given location... so I wouldn't recommend it.

Offline Hobbes

  • Commander
  • *****
  • Posts: 2102
  • Infiltration subroutine in progress
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #2 on: September 12, 2016, 03:23:10 pm »
on the geoscape can you define a region with a region?

and if so what are the limitations?

No. Each region needs to have its separate entry

Offline Meridian

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 8709
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #3 on: September 12, 2016, 04:01:39 pm »
No. Each region needs to have its separate entry

Well, that's not a contradiction... and a reason I asked for more details.
You can define region "Europe" and region "France" in separate entries, and still have them be "drawn" inside of one another.

Offline Hobbes

  • Commander
  • *****
  • Posts: 2102
  • Infiltration subroutine in progress
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #4 on: September 12, 2016, 04:14:37 pm »
You can define region "Europe" and region "France" in separate entries, and still have them be "drawn" inside of one another.

When the game is assigning XCOM/Alien activity to regions it checks the location of the craft/UFO and the region to which it corresponds. Since on this case there are two regions, the usual procedure of rulesets is that it only loads the last region entry and assigns it the activity score. 

Offline Meridian

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 8709
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #5 on: September 12, 2016, 04:37:43 pm »
Yes, I agree, with a little correction that the ruleset is loaded, it's just not used/considered by algorithms that assume non-overlapping regions.
And there are several places like that, as I said in my first reply (e.g. one retaliation per region)...

... just saying you can define them, and it will cause all sorts of small problems.

And that's why I am asking what does HH need it for...

Offline Solarius Scorch

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 11515
  • WE MUST DISSENT
    • View Profile
    • Nocturmal Productions modding studio website
Re: regions within regions?
« Reply #6 on: September 12, 2016, 07:15:25 pm »
... just saying you can define them, and it will cause all sorts of small problems.

What kind of problems do you mean? As we know, defining a "region within region" is fine if they're points, like cities. Is the some middle ground to be careful about?

Offline Meridian

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 8709
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #7 on: September 12, 2016, 07:24:16 pm »
I talk about regions, not cities.


Offline Solarius Scorch

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 11515
  • WE MUST DISSENT
    • View Profile
    • Nocturmal Productions modding studio website
Re: regions within regions?
« Reply #8 on: September 12, 2016, 07:57:34 pm »
But cities are a region too. So are other spawned missions in mods.
I thought it didn't matter to the engine if it's a region with a surface or a region composed of dots. If I'm wrong and it could cause problems, I'd like to know. :)

Offline Meridian

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 8709
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #9 on: September 12, 2016, 08:40:51 pm »
But cities are a region too. So are other spawned missions in mods.
I thought it didn't matter to the engine if it's a region with a surface or a region composed of dots. If I'm wrong and it could cause problems, I'd like to know. :)

I haven't seen any "cities as regions" in piratez, didn't check x-files... would you have an example?

Offline Solarius Scorch

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 11515
  • WE MUST DISSENT
    • View Profile
    • Nocturmal Productions modding studio website
Re: regions within regions?
« Reply #10 on: September 12, 2016, 08:52:44 pm »
Sure, this from X-Com Files:

Code: [Select]
  - type: REGION_MONSTERS_HUNT_SINGLE_JUNGLE
    missionZones:
      -
#SOUTHERN AFRICA
        - [14.9, 14.9, 3.1, 3.1, -101]
        - [38.88, 38.88, 9.77, 9.77, -101]
        - [47.57, 47.57, 15.73, 15.73, -101]
        - [35.35, 35.35, 14.28, 14.28, -101]
        - [5.4, 5.4, -5.7, -5.7, -101] # Kurast w Nigerii
#NORTH AMERICA
        - [268.5, 268.5, -29.63, -29.63, -101]
#SOUTH AMERICA
        - [296, 296, 6.5, 6.5, -101]
        - [298, 298, 21, 21, -101]
#CENTRAL ASIA
        - [77, 77, -24, -24, -101]
        - [80, 80, -18, -18, -101]
        - [80.8, 80.8, -7.9, -7.9, -101]

It's a region, no?

It's the same with vanilla terror in cities, only that the coordinates also have names there.

Offline Meridian

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 8709
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #11 on: September 12, 2016, 09:04:31 pm »
But this region is completely empty (doesn't even have any "dots").
The "mission zones" don't count towards "areas".

And an empty region will not conflict with non-empty regions... so you're safe.
Or in other words, empty regions will be completely excluded from region-related functionality... like scoring, etc.
« Last Edit: September 12, 2016, 09:07:59 pm by Meridian »

Offline Solarius Scorch

  • Global Moderator
  • Commander
  • *****
  • Posts: 11515
  • WE MUST DISSENT
    • View Profile
    • Nocturmal Productions modding studio website
Re: regions within regions?
« Reply #12 on: September 12, 2016, 09:41:05 pm »
All right, thanks!

Offline Hobbes

  • Commander
  • *****
  • Posts: 2102
  • Infiltration subroutine in progress
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #13 on: September 12, 2016, 10:13:03 pm »
Or in other words, empty regions will be completely excluded from region-related functionality... like scoring, etc.

To clarify, regions without areas defined will be completely excluded from scoring

Offline HelmetHair

  • Colonel
  • ****
  • Posts: 360
  • He who laughs last thinks fastest.
    • View Profile
Re: regions within regions?
« Reply #14 on: September 13, 2016, 06:24:36 pm »
Cool

thanks